Wellness és gyógyüdülés a Balatonon

A legszebb termálfürdők

Nyitóoldal > Balaton > Termálfürdők
Hévíz és egyebek

Termálfürdők a Balaton körül

Nem csak a Balaton parti települések vonzóak a kikapcsolódást keresők számára, hanem Magyarország híres gyógyfürdői is itt sorakoznak a tó környékén. Különösen Hévíz, mely minden Balatonra érkező nyaraló számára kötelező célpont. Itt bemutatjuk a három legszebb termálfürdőt a tó körül.

A termál-tó

Hévízi-tó

Termálvíz Hévízen

Hévíz messze Magyarország leghíresebb gyógyfürdője és egyen a legnagyobb, természetes termáltava a földnek. A tó és a hozzá kapcsolódó termálfürdő paradicsom, különösen azok számára értékes, akik pihenést keresnek. A termálvíz gyógyító ereje különféle betegségekre hatásos. Reuma vagy a térdkopásos betegségek esetén nyújt segítséget a használójának.

A Hévíz termáltava majdnem 4,5 hektár, vagyis körülbelül 45 000 m², tehát a legnagyobb a világon a hasonló tulajdonságú termálvizek esetében. A tavat az alján található vízforrás táplálja, amely körülbelül 38 méter mélyen található. Másodpercenként körülbelül 410 liter víz áramlik a kútból a tóba, így a tó teljes vize 3- 3,5 nap alatt teljesen kicserélődik. A nyári hónapokban a víz felszínén akár 36-38 fokos hőmérsékletet is mérhetünk, sőt télen is alkalmas a vízhőmérséklet a fürdőzésre. A tó hőmérséklete a külső hőmérséklettől függően továbbra is 25 Celsius fok körül van a téli időszakban is.

Hévíz története szorosan kapcsolódik a gyógyító forráshoz. Már az ókori rómaiak is ismerték a hőforrás gyógyító hatásait. Ezért nem meglepő, hogy a termál tó iszapjában római kori pénzérmék kerültek elő, mely bizonyítja a mai Hévíz történetét. A mai Egregy városrészben más leletek is arra utalnak, hogy a terület i.e 6000 óta lakott lehetett. A legfontosabb régészeti lelet azonban egy római kori városi villa alapja, amely nem volt messze a tótól és alapterülete 1000 m2. A lelet a korai császárkori időszakból maradt ránk. készült. Később római sírt és egy oltár alapkövét is találtak a településen.

A gyógyfürdő története 1795 körül kezdődött, amikor Festetics grófnak, aki a közeli Keszthelyen lakott, elkezdte a tavon a fürdőfejlesztéseket. Ebben az időben készültek el az első a tó körül. Eleinte a környék béli parasztság körében volt népszerű. Később az 1900-as évek elején Reischl Vencel sörgyáros tulajdonába került a tó bérleti joga és ő folytatta a fejlesztéseket. Ennek köszönhetően lett a tó országosan is elismert fürdőzőhely. A jelenlegi formájú fürdőház épületei azonban csak az 1960-as években épültek meg. 2005. június óta folyamatos fejlesztések, bővítéseknek köszönhetően a fürdő elérte modern, a mai kornak megfelelő felszereltségét. A világos és kényelmes fürdőház a tónál, közvetlenül a tavon, cölöpökön állva található. A fürdőházból kilépve a víz felszíne felett található stégen napozhat, nyugodtan olvasat egy jó kis könyvet, a kikapcsolódás garantált.

Pihenés és szórakozás

Zalakaros

Zalakarosi élményfürdő

Zalakaros Magyarország délnyugati részén található, mintegy 20 km-re a légvonalban a Balatontól és 15 km-re Nagykanizsa városától. Majdnem egymillió vendégéjszakájával a város kiemelt turisztikai település. A pihenni vágyok a hétköznapi stresszt, betegséget jönnek ide kipihenni, hogy az üdítő gyógyvízben regenerálódjanak egy nyugodt környezetben.

Az elismert gyógyvíz rendkívül hatékonynak bizonyult krónikus nőgyógyászati panaszok és rengeteg más betegség kezelésében is. A krónikus ízületi fájdalmakkal és gyulladásokkal, valamint a sérült ortopédiai (mozgási szervek) kezelésében a termálvíz hasznosnak bizonyult. A fedett beltéri medence egész évben nyitva tart, a kültéri medence csak nyáron várja a vendégeket. A medencéket egy nagy, gondozott park veszi körül. Az ide látogató vendégek különböző medencék között választhatnak, melyek összesen közel 4000 m² vízfelületűek. A termálfürdőn belül gondosan el vannak választva a különböző fajtájú és vizű medencék. Azok a vendégek, akik úgy döntenek, hogy a meleg 32-36 Celsius fokos vízhőmérsékletű termálfürdőt használnák és azok is akik csak úszni szeretnének, kényelmesen tudnak a különböző medencék közül választani. 1999- ben a fürdő teljes felújításon esett át és után nyitott meg Magyarországon elsőként egy fedett élményfürdő képében.

Titkos tipp

Csisztapuszta

Csiszta fürdő Csisztapuszta

DCsisztapuszta kis falu a Balatontól néhány kilométerre délre található, autóval könnyen megközelíthető Fonyód irányából. A termálfürdő története itt csak az 1956-ban kezdődött, amikor körülbelül 42 ° C-os meleg, szénhidrogén- és kéntartalmú forrásokat fedeztek fel. Azóta kicsi, rusztikus termálfürdőként üzemel, mely fürdő látogatásával biztos jót tehet az egészségének.

A gyógyvíz a Hévízihez hasonló összetételének köszönhetően alkalmas a reumatikus, mozgásszervi, törés utáni rehabilitációs különösen ízületi betegségek, fájdalmak, krónikus gyulladások vagy hátfájások kezelésére. Néhány évvel ezelőtt a község teljesen modernizálta a fürdőt. Még ha a légkör nem is hasonlít a jól ismert gyógyfürdőkhöz, a Csiszta Fürdő számos rendszeresen visszajáró külföldi és magyar vendége a garancia víz gyógyító hatásainak.

Összesen öt medence áll a vendégek rendelkezésére. A nagy és egy kicsi fedett úszómedence mellett két ülőmedence, valamint egy nagy és egy kis gyermekmedence is található.

Balaton – Témák
Vegye fel velünk a kapcsolatot

(+36) 83/950-262

/Nyaralo24