Tihanyi-félsziget

Tapasztalja meg Magyarország történelmét

Nyitóoldal > Balaton > Üdülőhelyek > Tihany
Üdülőtelepülés
Tihany

Tihany a Balaton egyetlen félszigete. A keleti oldalán található az azonos nevű település. A félsziget déli részéről indul a komp a Balaton déli oldalára.

Tihany

Apátság és történelmi hely

Tihanyi Bencés Apátság temploma

A tihanyi apátság latin nyelven írt alapító okiratában sok magyar helység és település nevét említették meg első alkalommal hivatalosan. Ezért ez a magyar nyelv egyik legfontosabb dokumentuma.

A leghíresebb látnivaló a 1055-böl származó apátság, amely egyben I. András király családjának temetkezési helye is. A török háborúk idejében az apátságot erődítménnyé alakították át. Ez a háború végéig állt és soha nem vették be. A barokk templom, a királyi kripta és IV. Károly emlékszobája nyaranként 9:00 és 17:30 között látogatható.

Tavasszal az egész félszigetet pompás színekben díszíti a virágzás. A nyári hónapokban sok kiállítás és fesztivál továbbá a tihanyi szabadtéri játékok kínálata szórakoztatja a vendégeket.

A vízi sportok kedvelőinek ideális a tihanyi félsziget a sok kiépített kikötővel. Természetesen itt is mint a Balatonnál mindenütt vannak sportlehetőségek a strandokon illetve sok étterem és üzlet szintén megtalálható.

Tihany

Félsziget sok látnivalóval

A tihanyi félsziget a balatoni régió egyik legismertebb látványosságai közé tartozik. A tó mellett sehol máshol nem lehet ennyi történelmi épületet megcsodálni és a magyar történelmet közvetlenül megtapasztalni.

Tihanyi parasztház

Történelmi parasztházak Ha elindulunk az apátsági templomtól és végighaladunk a sétányon a történelmi falu felé, akkor egy szépen megőrzött parasztházhoz érünk. Az eredeti épület az 1820-ban épült illetve 1865 és 1895 között kibővítették. A 20. század közepén a parasztházat műemléki oltalom alá helyezték és a mai napig látogatható.

Tihanyi babamúzem épülete

A babamúzeum Ez a magántulajdonban lévő múzeum 40 éves gyűjtőszenvedély eredménye. A mintegy 600 porcelánbaba származása az 1840-tól 1920-ig tartó időszakra tehető és korabeli használati tárgyakkal konyhai és nappali berendezéssel vannak körülvéve. A múzeum így ennek az időszaknak a nagypolgári életstílusát tükrözi nagyon jól.

Tihanyi skanzen - halász-ház

A halászcéh Ez az épület a „Disznós“ halászcéhhez tartozott, itt lakott az ipartestület elnöke mit „bokornak“ hívtak. A cégtagok a munkájuk kezdetén itt gyűltek össze és munka után esténként itt is találkoztak. A cég vagyonát szintén itt őrizték. Az épületet már 1840-ben megépült és 1934-ig halászcéhként használták.

Üdülőhelyek az északi parton
Üdülőhelyek a déli parton
Vegye fel velünk a kapcsolatot

(+36) 83/950-262

/Nyaralo24