Látnivalók

Kirándulási célpontok a Balaton mellett

Nyitóoldal > Balaton > Látnivalók
Kirándulóhelyek

Látnivalók a Balaton környékén

Miután kiválasztotta, hogy melyik településen szeretne nyaralni utána még számos egyéb lehetőség kínálkozik szórakozásra és kirándulásokra a Balaton környékén. Megmutatjuk most önnek a legszebb látnivalókat a tó körül.

Keszhtley

Festetics kastély

Festetics Kastély

A Balaton egyik legszebb városa az északnyugati oldalon fekvő Keszthely. Különösen híres a kastélyáról és a benne található könyvtárról.

A Festetics kastély az egyik legnagyobb és legcsodálatosabb barokk kori kastély Magyarországon. A nyári hónapokban rendszeresen koncertek és egyéb események színtere is. Fedezze fel a várost egyedül vagy egy idegenvezető segítségével. Érdemes megnéznie a kastély parkot is, melyre nyugodtan kijelenthetünk, hogy a Balaton egyik legszebb parkja.

Keszthely városközpontját is érdemes megnézni. Rengeteg kávézó és üzlet várja a sétálóutcán az idelátogatókat.

További információ a Festetics kastélyról

Fonyód

Pulóver piac

Fonyódi Piac

Egy legenda szerint a Balaton a hegyei között létezik egy piac Fonyódon, amelyet "pulóver piacnak" hívnak a helyiek. A Balaton egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb piaca – üzemel a településen és szerdán, illetve szombaton tart nyitva. Nem csak a turistákat vonzza, hanem sok helyi lakos is itt vásárol be. Egyrészt hagyományos magyar portékákat lehet beszerezni a környék béli őstermelőktől, illetve gyümölcsöket, zöldségeket vagy pékárukat is kínálnak a kereskedők. A „pulóver” piacon található még ruházat, játékok és sok régiség is, tehát egyben a bolhapiac szerelmesei számára is nagyon érdekes kincseket rejthet a hely. Itt még mindig lehet alkudni is!

Tipp: Induljon korán, hogy ne kerüljön dugóba. Fonyódon nemcsak egy a fürdőzőknek kialakított strand található, hanem egy kikötő is, ahonnan hajókirándulások indulnak minden irányba. A környéken még ajánlott a felejthetetlen kilátásáról híres Várhegyi kilátó, amellyel a Balaton nyugati és középső medencéje teljesen belátható.

Megtekintés a térképen

Sümeg

Történelmi vár

Sümegi Vár

Sümeg egy kisváros, kb. 25 kilométerre fekszik északra a Balatontól. Látványossága a 84-es főút mellett fekvő középkori vár, mely a Sümegi Vár nevet viseli.

A Sümegi vár az 1260-as években épült, eleinte kisebb részei készültek el a várnak. A vár később fokozatosan bővült és a 16. századig fontos szerepet játszott a török háború alatt. Az 1664-es szentgotthárdi vesztes csata után a visszavonuló törökök hadak romboltak a városban, még a várat is felgyújtották.

A vár igazi pusztulás a Rákóczi szabadság harc bukását követő időkben fokozatos volt, egészen az 1957-es évekig, ekkor régészeti céllal kezdték meg a romok feltárását.

Csak 1989 után ébresztették fel a Sümegi várat mély álmából és ekkor már turisztikai célokra állították helyre. Manapság évente többször rendeznek a várban és mellette a híres Sümegi Lovagjátékokat, amelyek a régió kiemelkedő eseményévé vált. Látogatóként részt vehet a vár körül számos programban is, például felszolgálnak rendszeresen középkori vacsorákat is a vár alatti étteremben...

További információ a Sümegi Várról

Tapolca

Barlang-tó

Tapolcai-tavasbarlang

A figyelemre méltó táj által körülvett Tapolca kisváros mintegy 10 km-re északra található a Balatontól. A múltban sok ásványkincset fedeztek itt fel és bányásztak a térségben. Tapolca több évtizedig, kiemelkedő bányászváros volt. Később Tapolca belvárosának egy szakaszát gyógyhelyé minősítette az Országos Tiszti Főorvos, ezzel ez a város lett a 18. gyógyhellyel rendelkező településünk Magyarországon.

A cím elnyerését a város alatt elnyúló gyógybarlang és az ott folyó gyógyászati tevékenység segítette elő.

Magát a tavas barlangot csak a 20. század elején fedezték csak fel. A felfedezés után észrevették, hogy a légúti betegségekben szenvedők rendkívül jól kezelhetők a különösen jó levegő hatására. Erre a felfedezésre röviddel később a gyógyfürdőklinikát építették a barlangi-tó felett, amely az asztma és hasonló betegségek kezelésére szakosodott.

További információ a Tavasbarlangról Tapolcán

Balatonszentgyörgy

Csillagvár

Csillagvár Balatonszentgyörgy

A "vár" neve itt meglehetősen félrevezető, mert valójában a gróf Festetics volt vadászkastélya, amelyet múzeummá alakítottak át.

A Balaton nyugati szélén, egy kicsi, erdővel borított hegyen található, Balatonszentgyörgy település közelében. A csillag alakú alaprajza miatt az épületnek Csillagvár - nevét adta. A központ helyiségben egy jóval több, mint 30 méter mélyen, a kastélykapitány és az őrök háló- és nappali szobái találhatók. Ezekben a szobákban egy kis panoptikum került kialakításra, amely a középkori élet jeleneteit ábrázolják egy kis tárlat segítségével.

Az alábbi pincerendszerben huszár múzeumot is állítottak fel: összesen 150 db huszár, mindegyik 80 cm magas és így látogató újraélheti a múltbéli könnyűlovasság viseletét a tárlat megtekintése alatt.

A fő épület mellett egy kicsi szabadtéri múzeum is található, melyben gyerekek kedvére állatsimogató található, ahol a látogató megnézhet, simogathatja az őshonos, magyar háziállatokat.

Megtekintés a térképen

Tihany

Apátsági templom és a történelmi falu

Apátság Tihanyban

Tihany az egyetlen félsziget a Balatonon. Keleti oldalán található az azonos nevű üdülő település Tihany, mely egy dombon terül el. A Tihanyi Bencés Apátság Múzeumában, annak dokumentum tárában – amelyet latinul írtak –, található meg a Tihanyi alapítólevél. Sok magyarországi város és település neve itt szerepel először írásos formában. Ezért tekintik a magyar nyelv egyik legfontosabb szórványemlékének.

Az alapító levelet 1055-ben készítették, mikor I. András király összeíratta a monostor birtokát. Az apátság a török hódoltság alatt erőddé vált.

Megtekintés a térképen

Balatonboglár

Gömbkilátó

Gömbkilátó Balatonbogláron

A Balatonboglár település feletti dombon, a Balaton déli partján – mely már távolról is már jól látható - van egy gömb alakú kilátó, amely a város jelképe. A kilátót Xantus János Gömbkilátóként lett elnevezve, melyet egykor az 1958-as világkiállításra építették Kádár István magyar építész tervei alapján, majd a magyar pavilon részét képeztek.

A körülbelül 15 méter átmérőjű alumínium konstrukciót 2012-ben újították fel teljesen felújítás keretein belül. Innen csodálatos kilátás nyílik a Balaton nyugati medencéjére. Este, amikor szép és tiszta az idő, sok helyi és idelátogató turista lepi el a dombon álló kilátót, hogy megnézzék a naplementét. Néhány éve működik egy kalandpark is a településen, ahol nyári bob pálya is üzemel.

Megtekintés a térképen

Szigliget

Vár és a várhegy

A Szigligeti vár

Az első erődítmények a Balaton körül a római időkben épültek a IV. században. Később a XIII. és a XV. század körül a magyar nemesi családok több várat építettek a tó körül - ideértve a Szigliget várát is.

A Szigligeti vár az 1260-as években épült, és egy bazalt sziklán helyezkedik el. Kezdetben csak a két toronyból állt, amelyek a hegyorom legmagasabb pontján helyezkedtek el. A XIV. század második felében a várat kibővítették és az alsó várszakaszt felépítették. A XVI. században már egy elavult várnak számított, mert nem esett bele egyetlen fontos hadjárat útvonalába sem és emiatt nem is korszerűsítették. A várat 1697-ben villámlás súlyosan károsította, a felrobbant lőszeres hordó miatt leégett. Ezt a várat I. Lipót - más várakkal együtt - 1702-ben leromboltatta.

A felújított várrom évek óta a Balaton északi oldalának egyik turisztikai látványossága, számtalan látogatókat vonz évente.

Megtekintés a térképen

Siófok

Víztorony

Siófoki víztorony

A Siófoki víztorony a fő terén, központi részén helyezkedik el. Eleinte a város vízellátásában játszott szerepet. A 45 méter magas fatorony 1912-ben épült, Gergely Jenő és Gut Árpád építészek tervei alapján, és a százéves évfordulójának hosszú felújítása után 2012-ben nyitotta meg újra kapuit. Azóta a víztorony ismét nyitva áll a látogatók számára, és lélegzetelállító panoráma terül elénk Siófokról és a Balatonról.

A toronyban két darab panoráma lift üzemel, mellyel a torony különböző szintjeire lehet jutni. Itt többek között kávézó, oxigénbár és az országban egyedülálló módon egy interaktív élményközpont is üzemeli.

Megtekintés a térképen

Balaton – Témák
Vegye fel velünk a kapcsolatot

(+36) 83/950-262

/Nyaralo24