Isten hozta a Balatonnál!

Fedezze fel a Magyar Tengert

Nyitóoldal > Balaton
A Balaton

Európa közepében

Európa szívében egy órás autóútra fekszik a Balaton a magyar fővárostól, Budapesttől. Európa legnagyobb tava népszerű üdülőhelyeiről, kirándulási és túrázási lehetőségeiről ismert. Gasztronómiai élvezetekkel teli, kiváló borvidékei mellett a horgászat és vitorlázás fellegvára is egyben. Gazdag élővilága, kulturális örökségei, múzeumai, kalandparkjai minden korosztály számára kikapcsolódást nyújt.

Fürdözös Nyaralás

A magyar tenger

Balatoni csónakok

Körülbelül 600 négyzetkilométeres vízfelületével Európában a legnagyobb édesvízi tó a Balaton. A tó délnyugatészakkeleti irányban húzódik, összesen közel 75 km hosszan. A legszűkebb pontja 1,3 km, mely a Tihany előtt található. A legszélesebb pontján majd 14 km. A Balaton átlagos mélysége mindössze három méter. Ezért a nyári hónapokban magas vízhőmérséklet - július, augusztus hónapokban akár 27 fokos - sem ritka. A legnagyobb mélysége, mely körülbelül 11 méter a Tihanyi-félsziget közelében található, ahol egy komp is üzemel. A Balaton kiválóan alkalmas fürdőzésre, nyaralásra az egész családnak. Mindezek mellett számos szórakozási lehetőség található közvetlen a vízparton is. Magas, kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtó strandok sorakoznak a tó körül, úgy ahogy több termálvizes gyógytelepülés is található. Nem ritka egyes strandokon külön wellness szolgáltatások nyújtása is. Egyre több helyen alakítanak ki medencéket strandokon is. Figyelembe véve az igényeket a gyerekpancsolóktól a mély úszásra alkalmas medencék is megépítésre kerültek, hogy így is vonzóbbá tegyék a strandolni vágyóknak településeiket az önkormányzatok.

Nyaraló Régió

A Balaton északi partja

A Balaton északi partján többnyire füves strandok találhatók. A víz mélyebb és hamarabb mélyülő a tó északi partján, mint a déli parton. Több úgynevezett kistájként kategorizált régió található az északi parton. Az egyik ilyen az úgynevezett Balatoniriviéra, amely Balatonfűzfőtől Badacsonyig terjedő északi partszakaszon terül el és összesen 17 települést foglal magába. Tavasszal látványos, hisz akkor a gyümölcsés mandulafák a legszebb színeikben virágzanak és az ember úgy érezheti magát, mintha egy másik világban érkezne. A dombos északi parton régen jelentős vulkanikus tevékenység zajlott. A több millió éve létrejött dolomit hegyvidék hegyei nagyon látványosak. A vulkanikus tevékenység miatt bazalt került a felszínre, és a tanúhegyek a régi felszín „magasságáról” tanúskodnak.

Tihany

Északkelet Az északi oldal leghíresebb úti célja a Tihanyfélsziget. Az apátsági templom és a történelmi falu bakancslistás hely a Balatonhoz utazók számára. Kicsit keletre fekszik a kifinomult Balatonfüred. Füred egykor a gazdag budapesti lakosok kedvenc úti célja volt, akik a 20. század elején itt töltöttek hétvégéiket.

Keszthelyi Festetics-kastély

Északnyugatra A Balaton északi partjának nyugati végén Keszthely - a Balaton legnagyobb városa. Különösen híres gyönyörű barokk kastélyáról, amelyet a nemes Festetics család épített a 18. században. Az épületben található jelenleg az egyik legnagyobb épen maradt főúri könyvtár Magyarországon. A kastélyban és parkjában nyáron számos eseményt tartanak.

Nyaraló Régió

A Balaton déli partja

A déli part strandjain - amelyek többnyire füvesítettek - a víz nagyon sekély. Egyes helyeken akár száz (!) métert is sétálhat a tóba mire úszásra alkalmas vízmélységbe ér. Emiatt a Balaton déli oldala paradicsom a gyermekes családok számára. Az üdülőhelyek egymás után követik a másikat, mintha egy láncra fűzött gyöngyök lennének. A családias légkör, a számtalan sportolási ehetőség – akár parttól távolabb eső településeken is – a déli part nyugalma, e partszakasz nagy erőssége is egyben. A Balaton déli partján számtalan üdülő- és wellness szolgáltatásokat nyújtó hotel is található.

Balatonmáriafürdő

A délnyugati part A déli nyugati parton Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő és Balatonberény üdülőhelyei találhatóak. A gondozott, lapos strandok miatt ez a része a Balatonnak népszerű a gyermekes családok körében. Számtalan szabad strand található a környéken. Ide tartozik még Fonyód is, bár keletebbre fekszik. A város a Fonyódi-hegy lábait öleli körbe. Ezen település bizonyos részei kis hegyi városra emlékeztetnek szűk, kicsi utcáival.

Balatonlelle kikötő

A déli part középső szakasza Balatonboglár és Balatonlelle szinte a déli part közepén helyezkedik el. A két város strandjai nagyon felkapottak. Bogláron található a Balaton egyik legnagyobb füvesített strandja, míg Lelle nagyon szép homokos strandjáról híres. A gyönyörű Balatonboglári borvidék – amelyet főleg a szőlőtermesztés jellemez – kimagasló minőségi borok előállításának hazája.

Siófok plázs

A délkeleti part A Balaton keleti végén Siófok a Balaton legnagyobb üdülőhelye és a partizók fővárosa is egyben. Siófokon több klub és diszkó található – mint ahogy máshol a Balatonon is –, amely vonzza a fiatal közönséget, az éjszakai élet szerelmeseit. Homokos partjával a Siófoki Nagystrand részeként a Plázs Siófok a koncertek és az éjszakai élet egyik fő otthona a településen.

Fürdözés

A vízminőség a Balatonban

Fürdés a Balatonban

A Balaton vizét türkizkék szín jellemzi. Egyrészt a tó kis mélységéből, másrészt a felhők és ég tükröződéséből adódik. A balatoni vízminőség állandóan jó vagy kiváló. Nem csoda, hisz motorcsónakok (kivéve a rendőrség, a mentőszolgálat és a vízi taxik) használata nem engedélyezett a Balatonon. A strandok vízminőségét évente többször is a Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan ellenőrzi. A vízminőséggel kapcsolatos mérési adatokat a központ honlapján megtalálhatóak.

Balaton – Témák
Vegye fel velünk a kapcsolatot

(+36) 83/950-262

/Nyaralo24