Balatoni borvidékek

Szőlőtermesztés a Balatonon

Nyitóoldal > Balaton > Borrégiók
Borvidék

Balatoni borok

A Balaton környéki borászatnak több mint 2000 éves hagyománya van. Még az ókori rómaiak is tudták a jó pannóniai talaj és a balatoni klíma előnyeit és ezért itt borászkodtak. Szőlészeti szempontból kiemelkedő vulkanikus talajának és egyedi klímájának köszönhetően - ez különösen a Balaton északi partján termesztett szőlőkre érvényes - népszerű célponttá vált a borászok és borfogyasztók számára. Évente több vendéget vonzz itthonról és külföldről egyaránt.

Szőlőtermesztési területek

Badacsonyi a folyékony szerelem

Badacsonyi bor

Az északi oldalon található Badacsony egy jól látható hegy és egyben a Balaton egyik leghíresebb látványossága. Lejtőin található a 1700 hektáros szőlővel, sok csárdájával és sok kisebb és nagyobb boros gazdájával az egyik legismertebb borrégió. A Badacsony egy kihunyt vulkáni hegy, amelynek tápanyagban gazdag bazalttalaja és a tóról visszaverődő napfény miatti kombinációja ideálissá teszi a környéket a bortermesztésre.

Tipp: Bortúrákon lehet részt venni, melyet a Balaton déli partjáról is szervezve indítanak. Először elviszik a vendéget hajóval az északi oldalra, majd itt szervezett kereteken belül megkóstolhatják a borokat közvetlenül a helyi borászok, pincetulajdonosok által kínálva.

Kicsit távolabb található a BalatonfüredCsopaki borvidék, ezen a területen főleg fehér szőlőt termesztenek. A jellegzetes fajták ezen a vidéken az Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay, Rajnai rizling, Zenit. A Balatonfüredi részéről származó borok kiváló minőségűek, karakteres ízűk, tüzesek és magasabb alkohol tartalommal bírnak. A Csopaki borok ezzel szemben kissé könnyebbek és elegánsabbak, zamatban, illatban gazdagok.

Termesztési területek

Dél-balatoni borvidék

Balatonlelle boroshordó

A Balatonboglári borvidék, vagy más néven a Dél-balatoni borvidék a déli parttól messze benyúlik Somogy megyébe. Szinte az egész déli partsáv mellett húzódik és Balatonboglár, Balatonlelle és a Szőlősgyörök települések hátsó, déli része is a borvidékhez tartozik még. Itt mind a fehér, mind a vörös borokat összesen körülbelül 2600 hektáron termesztik. Ezen a vidéken erős, alkoholfokban magas, kiváló minőségi borok készülnek. A rendszerváltás után sokat fektettek a régió szőlőtermesztésébe és annak felvirágoztatásába. Ma már számos jó minőségű bor található a Dél-balatoni régióból. Az egyik balatonboglári pincészet állítja elő az országosan is ismert BB pezsgőt is, amely számos család hűtőjébe kerül ünnepek, illetve az újév köszöntése alkalmából

Tipp: A Balatonbogláron kerül sor az év legismertebb fesztiváljára a Dél-Balatonon. A "Boglári Szüreti Fesztivál" hagyományosan néhány nappal a nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a előtt kezdődik.

Balaton – Témák
Vegye fel velünk a kapcsolatot

(+36) 83/950-262

/Nyaralo24