A Balaton, mivel kiemelt turisztikai régió az
országban, így a gasztronómiai felhozatala és
sokszínűsége is széles skálán mozog. A jól
megszokott „kockás abroszos” éttermek
mellett, a híres (hírhedt) strandi büfék
megszokott színvonala után, szinte minden
településen megtalálhatóak a hagyományos
csárdák és az új trendeket követő modern
éttermek, street-foodok is.
A következőkben - természetesen a teljesség
igénye nélkül és általánosságban – egy kis
balatoni körképre invitáljuk, hogy betekintést
nyerhessen a különböző étkezési
lehetőségeket kínáló üzletek, mozgóárusok
kínálataiból.
Strandi büfék a Balatonnál
Többnyire a könnyebb étkezési lehetőséget
biztosítja vendégei számára. Általában
egyszerűbb asztalokkal és székekkel van
felszerelve, nincs kritérium az öltözködésre
sem – ezért fürdőruhában is lehet a büfénél
tartózkodni -, az étlapját tekintve általában a
„szokásos” kínálattal találkozhatunk:
Ételek:
- Lángos (sima, sajtos-tejfölös, stb.)
- Hamburger (sima, sajtos, duplahúsos stb.)
- Hekk (ízletes, kevés szálkával rendelkező
tengeri ragadozó hal)
- Pörkölt (több féle)
- Frissensültek (rántott hús, natúr hús stb.)
Italok:
- Csapolt sörök
- Különböző szénsavas üdítők, gyümölcslevek
- Általában helyi termelők borai
A „kockás abroszos” éttermek
Nem csak a Balaton mellett, hanem
országosan több városban, kisebb
településen találkozhatunk ezekkel az
éttermekkel. Külön erre a fajta vendéglátóhelyre nincs kategória létrehozva
a hatóságoknál, inkább a szakzsargonban
hivatkoznak így rá. Ezek az éttermek is
melegkonyhás vendéglátó egységek –
étterem, vendéglő stb. -, kis nosztalgikus
hangulattal, mivel az 1970-es és 80-as éveket
idézi. Általában régebbi berendezéssel – vagy
teljesen új, de direkt régies hatású -,
bútorzattal rendelkezik. Inkább a
hagyományos ételeket készítik, a konyhája
kifejezetten házias jellegű. Árkategóriában
inkább a pénztárcabarát megoldást jelenti
étkezés szempontjából.
Ételek:
- Pörkölt (több féle)
- Frissensültek (rántott hús, natúr hús stb.)
- Halételek (főleg halászlé)
- Vadételek (egyszerűbb recepttel)
Italok:
- Csapolt sörök
- Különböző szénsavas üdítők, gyümölcslevek
- Általában helyi termelők borai
- Kisebb kínálat röviditalból
Balatoni csárdák
Tipikus magyar étterem, cigányzenével,
többszemélyes fatálakkal, jó hangulattal és
hatalmas adag ételekkel. Az egyik
legkedveltebb éttermi forma sok magyar és
külföldi vendéget vonz. Általában este,
vacsoraidőben keresik fel jobban a vendégek
egy kiadós strandolás utáni kalóriapótlásra.
Jellemzően széles választékú, magyar és
nemzetközi ételeket és italokat tartalmazó
étlappal dolgoznak.
Ételek:
- A magyar konyha színe-java:
- Bográcsgulyás
- Pörkölt (több féle)
- Frissensültek (rántott hús, natúr hús stb.)
- Halételek (balatoni, tengeri halakból)
- Marhahúsból készült ételek
- Vadételek (magyaros és nemzetközi receptekkel készítve)
- Egyéb nemzetközileg is ismert ételkülönlegességek
- Széles desszert választék
Italok:
- Csapolt sörök
- Különböző szénsavas üdítők, gyümölcslevek
- Helyi és népszerű borászok folyó és palackos borai
- Széles kínálat pálinkákból és különböző röviditalokból