Balatonfenyvesi Kisvasút

Balatonfenyvesi kisvasút, vagy hivatalos nevén a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút a Magyar Államvasutak Zrt. utolsó keskeny nyomtávolságú gazdasági vasútja. A vasút építését 1950 októberében kezdték, a Balaton egykoron legnagyobb öblét képező Nagyberek területén Balatonfenyves MÁV állomás és a mai Imre-major között.

Érdemes megemlékezni arról, hogy ez a kis vasút már a II. világháború ideje alatt is működött.
Akkor még a vasúti kocsikat lovak húzták és
személyszállítás még nem volt.

Gazdasági jelentősége

A háború után miután ez a kis rövid vasútvonal tönkre ment, 1950 ősszel elkezdték újjáépíteni.

A nagyméretű építkezések miatt, az elején politikai elítéltek is dolgoztak, amikor a munkavágányok 600 mm nyomtávolsággal majd 760 mm nyomtávolsággal épültek. Az ideiglenes vágányokon lovakkal majd motoros vontatókkal szállítottak.

1954-re elkészült a forgalmi épület, amely a vonathálózat irányítását végezte és 1956-ban megkezdték az utasok szállítását is menetrend szerint. A közelben élő lakosság így ment iskolába, munkába, orvoshoz.

1960-as években az mezőgazdasági áruszállítás – mint pl. az állattartás során képződött nagymennyiségű trágya – és a berekből szállított tőzeg és mésziszap volt a jellemző. Áruszállítás folyamatosan csökkent, míg 1990-re az áruszállításra használt kisvasúti pályaszakaszt felszedték, tehát teljesen megszűnt.

A kisvasút nyomvonala mentén számtalanszor felbukkanó vadon élő állatokat lehet megfigyelni

Turisztikai ereje

Az 1980-es évektől a csisztapusztai termálfürdőnek köszönthetően jelentősen megnőtt a turistaforgalom és ezzel az utas szállítás, így a színvonalasabb utasszállítás és a jobb kiszolgálás érdekében korszerű, modern mozdonyok és kocsik kerültek a vasútra.

2002-ben a Balatonfenyvesi Kisvasút a csisztagyógyfürdői és a táskai vonalon a személyszállítást, a rossz műszaki pályaállapotokra hivatkozva felfüggesztették. A somogyszentpáli vonal a 2002 és 2003 években teljes felújítást kapott.

2012 óta a MÁV – START Zrt. az üzemeltető és végzi a személyszállítást.

a kép illusztráció

Azóta a Kecskeméti Kisvasútról, érkeztek korszerű kocsik, mozdonyok, mint pl.: kerékpárszállításra alkalmas személykocsik, és a Nyírvidéki Kisvasútról Jah teherkocsik alvázára Nyíregyházán épített személykocsik.

2015 óta nyitott személykocsik is közlekednek és szintén 2015 óta vezették be a feltételes megállási rendet, ez azt jelenti, hogy a vonat csak akkor áll meg, ha van le- vagy felszálló utas.

Napjainkban Balatonfenyves GV és Somogyszentpál állomások között van menetrendszerű forgalom, az utóbbin a vonal állapota jó, mivel teljesen fel lett újítva. A tervek szerint 2021 nyarán ismét lehet utazni a csisztafürdői vasútvonalon, melynek újjáépítési munkálatai már elkezdődtek.

Cím:

Balatonfenyves GV (Gazdasági Vasút) Állomás

Facebook: www.facebook.com/balatonfenyves.gazdasagivasut

Weboldal: www.balatonfenyvesen.hu/szolgaltatasok/kisvasut/
Menetrendek: www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/menetrendek

Szállások a kisvasút környékén:

Többféle, változó igényeknek megfelelő szállásainkat pedig ide kattintva éri el. Keressen ajánlataink között bátran, ha elakadna, vagy csak kérdése lenne elérhetőségeink egyikén jelezheti felénk.