Homola Pincészet

A Pincészet birtokközpontja Paloznakon a hegyen található, autóval mindössze 5 percre, gyalog 15 percre a központtól közelíthető meg.
Homola Szabolcs a borkészítési iránti érdeklődése vezette arra, hogy Paloznak mellett, a Hajnóczy dűlőn vásároljon egy házat. Ez a szőlővel körülvet ingatlan, mára a második otthona lett. A szőlő vásárlásával jött a bor készítése így az alapító tulajdonos 2009 óta készít borokat Paloznakon és környékén.

A borok Homola Szabolcs tulajdonos és
Homonna Attila főborász közös munkájának eredménye.

Pohár frissítő rozé

Együtt nagy hangsúlyt fektetnek a tradicionális borkészítésre és mindketten a tökéletes végeredmény hívei, ezért igyekeznek a 100%-ot kihozni a balatoni területekből.

Mára a pincészet öt nagy dűlőben rendelkezik összesen 15 hektár saját területtel, ezek a következők: a tihanyi Lapiban, a tihanyi Óvárban, a paloznaki Hajnóczyban, a paloznaki Sáfrány kertben és végül az Alsóörsön fekvő Gőlye-málon.

Különleges szőlőfajták

A borvidék hagyományait tiszteletben tartva az elsődleges borfajta az olaszrizling, amire kiemelt figyelmet fordítanak, ez mellett fontos a kékfrankos és a furmint szőlőfajtákkal való munka is.Alapjába véve a választékot két nagy részre osztódik:

 • Az egyik a könnyű, friss, „nyári“ borokat képviselő „100% borcsalád“. Ezek nem látnak hordót.
 • A másik a „Homola sorozat” ahol már a komolyabb, hordót is megjáró borok kapnak helyet ilyenek a: Hajnóczy és Sáfránkert Olaszrizling, a Kékfrankos vagy a Parti Szél cuvée.

Említésre méltó, hogy 2013-ban a borvidéken a Homola Pincészetnek egyedüliként sikerült arany-fokozatú Csopaki Kódex Olaszrizlinget megalkotni.

Ez a bor a Csopaki Kódex szellemében készült és 2014 júniusában került piacra. Érdekesség, hogy ugyan ebben az évben termett Pinot Blanc szőlőből tradicionális pezsgőt készítenek.

Borkorcsolya sajttal

2015-ben nyitott meg a csodálatos szép panorámával rendelkező Homola Borterasz.

A paloznaki domboldalon a Homola Pincészet borait, pálinkáját és termelői hidegtálat egész évben lehet kóstolgatni.

Szintén 2015-ben Paloznak szívében nyílt meg a Sáfránkert Vendéglő. A vidéki konyha szezonális, illetve klasszikus fogásokkal, válogatott friss alapanyagoból és hagyományos ízekkel várja az idelátogató vendégeket. 

Paloznaki Jazzpiknik

Szintén Homola Szabolcs nevéhez fűződik a Paloznaki Jazzpiknik is,ami 2012 óta minden évben, már 9 alkalommal került megrendezésre.

Paloznaki Jazzpiknik
A Paloznaki Jazzpiknik először 2012-ben került megrendezésre.

Ez egy 3 napos, 4 színpados, 40 koncertes rendezvény, 2015-től pedig a Nagyon Balaton rendezvénysorozat oszlopos tagjává vált. Ismert nemzetközi sztárok léptek színpadra, mint:

 • Rick Astley
 • The Jacksons
 • Matt Bianco
 • Jamie Cullum
 • Soul II Soul
 • Electro Deluxe
 • Kraak & Smaak
 • Kool & the Gang
 • Mario Biondi

  és még sokan mások.

Bővebb infó: www.jazzpiknik.hu

Ha felkeltettük az érdeklődésüket, az alábbi elérhetőségeken érdeklődhetnek az aktuális programokról:

Elérhetőségek

Homola Vinotéka és Borterasz

Cím: 8229 Paloznak, Vincellér utca 0534. hrsz

Weboldal: www.homolapinceszet.hu
Facebook: www.facebook.com/homolapinceszet
E-mail: info@homolapinceszet.hu

Sáfránkert Vendéglő

Cím: 8229 Paloznak, Fő u. 1.

Weboldal: www.homolapinceszet.hu/safrankert-vendeglo
Facebook: www.facebook.com/homolapinceszet
E-mail: safrankert.vendeglo@gmail.com

Ha szállásra lenne szüksége, ajánljuk Alsóörs 1 ajánlatunkat, mely a főbb helyszínektől mindössze 5 perc autóútra található.

További ajánlataink megtalálhatóak az alábbi linken:
www.nyaralo24.hu/balatoni-nyaralo/